opc_loader

Doorstroomverwarmer

Doorstroomverwarmer

Een elektrische doorstroomverwarmer, ook wel doorstromer of doorstroomboiler genoemd, is een heel eenvoudig apparaat. Het bestaat uit een spiraalvormige buis waar aan de ene kant het koude leidingwater instroomt en aan de andere kant het verwarmde water weer uit komt. In de spiraal zitten de elektrische verwarmingselementen, meestal een of drie stuks. Die elementen leveren voldoende warmte om het doorstromende water direct op te warmen tot de ingestelde temperatuur, meestal tot zo'n 40°C tot 55°C.

Zodra je de warmwaterkraan of douchekraan opent, begint er water door het toestel te stromen. Op datzelfde moment wordt het verwarmingselement door een ingebouwde stromingsschakelaar ingeschakeld en krijg je warm water. Draai je de kraan weer dicht, dan wordt het verwarmingselement weer uitgeschakeld.

Artikel 1 tot 4 (van de 4 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 4 (van de 4 artikelen). Resultaat:1

Besparing op de energiekosten

Omdat de spiraal een hele kleine water-inhoud heeft gaat er nauwelijks warm water en dus energie verloren. Er wordt geen water warm vast gehouden (zoals een boiler), het kleine beetje wat na het sluiten van de kraan achterblijft koelt gewoon af. Daarom kun je gerust het toestel afstellen op een lagere temperatuur dan 55°C zonder bang te zijn voor de eventuele groei van Legionellabacteriën. Bij voorraadboilers is 55 graden de min. temperatuur om Legionella te voorkomen en dat wordt 24 uur per dag warm gehouden. En omdat er bij een doorstroomverwarmer geen warm water voorraad is bespaar je hier enorm op je energiekosten.

De doorstroomverwarmer zelf is zo klein dat deze in bijvoorbeeld een aanrechtkastje past, maar levert voldoende warm water om een badkuip in ongeveer 10 minuten te vullen!

Er is dus geen warm water voorraad en alle warmte van het elektrische verwarmingselement wordt volledig aan het water afgegeven. Het gevolg is dat het rendement van de doorstroomverwarmer hoger is dan van ieder ander soort warm-water apparaat.

Gebruik doorstroomverwarmers

Doorstroomverwarmers zijn bedoeld om warm leidingwater (sanitair warm water) te produceren. Dat doen ze beter en voordeliger dan ieder ander soort toestel. Ze zijn niet bedoeld om bijvoorbeeld conventionele verwarmingselementen (radiatoren, vloerverwarming) te voorzien van warm water. Het water in verwarmingscircuits is altijd sterk vervuild, meestal met roest uit de stalen leidingen en dat zorgt ervoor dat de doorstroomverwarmer na korte tijd niet goed meer zal functioneren.

Voor verwarmingscircuits leveren wij ook warmtepompen die hier speciaal voor zijn gemaakt.