opc_loader
Gratis verzenden
Fysieke showroom
Bespaar energiekosten
Persoonlijk advies
Meer dan 20 jaar ervaring

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming

Een vraag die ons het vaak gesteld wordt is: 'Kan een elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming dienen?'. Het antwoord is: ja. Er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet het huis goed geïsoleerd zijn, want de berekening wordt gemaakt op basis van het aantal kubieke meters uitgaande van een goed geïsoleerde woning. Ten tweede vergt de installatie enkele regels die goed opgevolgd moeten worden, zodat er geen warmte naar beneden verloren gaat. Dit wordt voorkomen door onder de vloerverwarming een extra isolatielaag aan te leggen. Wat ook meespeelt is het type vloer wat er overheen gelegd wordt, een dunne parketvloer laat meer warmte door dan een hoogpolig tapijt.

Het elektrische vloerverwarmingsysteem bestaat uit een dunne losse draad die gelijkmatig is verdeeld over de mat en die eenvoudig is aan te brengen doordat de onderkant is voorzien van een plaklaag. Het vloerniveau wordt niet verhoogd terwijl er wel ruimte wordt bespaard omdat de conventionele radiator niet (meer) nodig is. Een vloerverwarming is een volwaardig alternatief voor radiatoren.

Hoe werkt een elektrisch vloerverwarmingssysteem? 

Onder de vloer wordt een elektrisch systeem met een reeks elektrische draden of verwarmingsmatten geïnstalleerd. Deze elektrische systemen variëren in wattage, van 50w tot 400w per vierkante meter. Hoeveel Watt er nodig is wordt bepaald door de warmtebehoefte, algehele isolatie, grootte van de te verwarmen ruimte en het type vloer. De verwarmingsdraden worden vervolgens op de netvoeding aangesloten. Een sensor om de temperatuur te regelen wordt bijgeleverd en met een thermostaat is het mogelijk de temperatuur automatisch te regelen en indien gewenst het systeem op bepaalde tijden automatisch aan en uit te laten gaan. Net als bij moderne verwarmingssystemen.

Het assortiment van Verwarmingaktie.nl bestaat uit:

  • verwarmingsmatten
  • ontkoppelingsmatten
  • folieverwarmers
  • losse draadsystemen voor elk vloertype 

verwarmingaktie elektrische vloerverwarming

Welke temperatuur geeft een elektrische vloerverwarming af?

Elektrische systemen verwarmen de vloer tot maximaal 31°C. Dit is in de regel voldoende om een ruimte aangenaam te verwarmen. Bijkomend voordeel is dat de warmtesensatie hoog is omdat de warmte rechtstreeks aan de voeten wordt afgegeven en mensen zich in de regel dicht bij de grond begeven. Wanneer je op je bank zit verblijf je ± 50 cm boven de vloer en is de warmteafgifte duidelijk voelbaar.

Waar kan de elektrische vloerverwarming worden geïnstalleerd?

De elektrische vloerverwarming kan overal worden geïnstalleerd waar stroom aanwezig is. Elke type vloer is geschikt, van belang is wel dat de ruimte goed is geïsoleerd. Voor badkamers is het van belang dat er vochtbestendige materialen worden gebruikt.

Hoe installeer je een elektrische vloerverwarmingsmat?

De matten bestaan uit een reeks draden die met gelijkmatige tussenpozen zijn bevestigd. Deze kunnen over een gladde en vlakke vloer worden gelegd en er kan isolatie onder worden geplaatst. Losse bekabelde systemen komen niet op een rol, deze kunnen worden gelegd zoals men wenst. Deze zijn vooral interessant voor ruimtes met ongebruikelijke hoeken, objecten of afwijkende maten. Wat wel van belang is, is dat de draden gelijkmatig over de vloer worden verdeeld, anders wordt de warmte ook niet gelijkmatig in de ruimte afgegeven. Hier kan ook juist bewust voor worden gekozen, bij kantoorruimtes bijvoorbeeld worden bij de werkunits de draden vaak dichter tegen elkaar gemonteerd dan in de loopruimtes.

Heb je moeite met het bepalen van het vermogen of het type vloerverwarming? Of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op of bel ons op 040-2826082.

Verwarmingaktie.nl is toonaangevende leverancier van elektrische verwarming in Nederland