Wandverwarming
Een wandverwarmingssysteem is een energiezuinige oplossing die een huis warm houdt, zonder zichtbaar te zijn. Ideaal voor grotere wanden van gips, hout of steen. De folieverwarming is eenvoudig te installeren en levert, dankzij de thermische eigenschappen van de verstevigde aluminiumfolie, een consistente en gelijkmatige warmte. De wandverwarming kan als primaire of secundaire warmtebron worden gebruikt binnen alle kamers. Dankzij recente ontwikkelingen zijn moderne wandverwarmingssystemen veel krachtiger en energiezuiniger geworden.
Wat is een wandverwarming?
Dit is het beste te vergelijken met een vloerverwarming, maar dan minder bekend. Steeds vaker kiezen consumenten en bedrijven voor deze vorm van verwarmen, zeker wanneer de elektriciteit met zonnepanelen wordt opgewekt. Bijkomend voordeel is dat er nergens verwarmingselementen zichtbaar zijn, laat staan hoorbaar. De ruimte is heerlijk op temperatuur, maar er is geen radiator te bekennen. Deze wandverwarmingssystemen zijn vrij eenvoudig, maar verschillen enigszins van vloerverwarmingssystemen. De eerste bestaat uit elektrische kabels of leidingen die rechtstreeks in een thermische massa zijn geïnstalleerd. In het geval van de wandverwarming wordt een aluminiumfolie binnen de muren gemonteerd. De elektrische bedrading in de panelen worden vervolgens verwarmd waardoor de muur warm wordt. En wanneer de muur warm is, wordt de ruimte ook verwarmd. Een groot voordeel is dat wanneer de verwarming uit wordt geschakeld, de muur door zijn restwarmte nog lange tijd de ruimte op temperatuur houdt.
Hoe werkt de wandverwarming?
Stralingswarmtefolie levert warmte aan de omgeving door middel van stralingsoverdracht. Met deze methode wordt met infraroodstraling oppervlaktes opgewarmd (zoals muren) en deze straling verwarmd mensen en objecten. De warmte is vergelijkbaar met de warmte die je voelt als je een muur aanraakt waar de zon langere tijd op heeft geschenen. De stralingswarmte is het beste voelbaar als er zich geen objecten bevinden tussen de muur en de personen. Daarom komt deze techniek het beste tot zijn recht als de muren vrijgehouden worden. Het object wat het dichtste bij de muur aanwezig is zal worden verwarmd en dan is een warm bankstel een betere keus dan een boekenkast of een grote plant.
Al heeft een wandverwarming grote overeenkomsten met een vloerverwarming, er zijn een paar grote verschillen die men moet overwegen alvorens een keuze te maken. Een vloerverwarming is een grotere uitdaging om te installeren omdat dit systeem bestaat uit een uitgebreide constructie van leidingen of kabels onder de vloer. Je moet dus de hele vloer eruit breken om deze te kunnen installeren. Dat vereist een enorme hoeveelheid arbeid, tijd en geld. De wandverwarmingsfolie is minder lastig te installeren en daardoor valt de totale kostprijs in de meeste gevallen veel lager uit. Het installatieproces omvat het verwijderen van de originele (gips)plaat, het installeren van de warmtefolie en het opnieuw (terug) installeren van de (gips)plaat. Deze warmtefolie is erg dun, dit neemt nagenoeg geen ruimte in beslag. En omdat ze zich binnen de muur bevinden, zijn ze geen doorn in het oog.
Hoe installeer je een wandverwarming?
Een wandverwarming kan worden gemonteerd op elke muur, of je maakt een keuze voor één (of twee) muren. Belangrijk is, wanneer je besluit om maar één of twee muren te verwarmen, te kiezen voor de muren die zich het dichtst bevinden waar personen zich begeven. Dus muren dicht bij bijvoorbeeld zitgelegenheden of eettafels. Ook is het sterk aan te bevelen zo min mogelijk objecten tussen de muur en de personen te plaatsen. Deze objecten zullen dan in eerste plaats verwarmd worden in plaats van de personen. Als er meubels geplaatst zijn, zorg er dan voor dat er een minimale afstand van 30 centimeter is tussen de muur en het meubelstuk. Hoe verder weg het meubelstuk is verwijderd van de muur, hoe meer stralingswarmte er om het meubelstuk heen zal gaan. Houd er ook rekening mee geen schilderijen aan de muur op te hangen, aangezien de warmte het schilderij geen goed zal doen. Wanneer er andere objecten aan de muur worden opgehangen, zorg dan dat je precies weet hoe de stralingsfolie is geplaats, zodat je voorkomt te gaan boren in de warmtespiralen. Foto's maken direct nadat het folie is geplaatst is een goede manier om later te zien waar je wel en niet kan boren.
Het is essentieel om te zorgen voor een goede isolatielaag aan de binnenkant van de muur voordat de folie wordt geplaatst, om te voorkomen dat warmte naar de buitenkant van jouw huis lekt. De omvang en het type isolatie hangt af van waar je woont, maar dit is cruciaal voor de efficiëntie. Voordat je de verwarmingsfolie installeert, moet je altijd controleren of de wand voldoende thermische isolatie heeft. De wandverwarming is makkelijk te installeren door de folie over de wanden te plaatsen. Rol de folie uit zodat de lijnen zich binnen 20 mm van elkaar en 50 mm van een muur bevinden.
In nieuwbouwhuizen wordt wandverwarming al vaak toegepast. In huizen van een ouder bouwjaar kan het als renovatie worden toegepast. Steeds vaker gaan huishoudens over op wandverwarming omdat het ook eenvoudiger te monteren is dan vloerverwarming. Het is een thermische folie, die redelijk eenvoudig tegen elke muur te plaatsen is.
Voordelen wandverwarming
Deze systemen zijn behoorlijk populair en met een goede reden. Naast het feit dat ze bijzonder efficiënt en goedkoop zijn, hebben deze systemen verschillende andere unieke voordelen. We sommen hier de 10 belangrijkste voordelen op:
1. Zeer efficiënt
De verwarmingsfolie staat in direct contact met de muren, dus er wordt geen energie verloren tijdens het transport zoals met traditionele CV-systemen het geval is.
2. Energiezuinig
Doordat alle energie omgezet wordt in warmte, wordt er geen energie verloren en dat maakt dat je met deze manier van verwarmen jouw energierekening flink omlaag kan brengen. De combinatie van wandverwarming met zonnepanelen is natuurlijk het hoogst haalbare wat er is. In combinatie met elektriciteitsopslag kan men overdag een accu opladen en 's-avonds deze energie gebruiken om het huis warm te houden. Klimaatneutraal.
3. Gelijkmatige warmte
De wandverwarming biedt gelijkmatige warmte, een groot oppervlak wordt verwarmd waardoor de warmte heel natuurlijk aanvoelt. Bij een radiator voelt het van dichtbij vaak heel warm en is en aan de andere kant van de kamer een stuk koeler.
4. Stilte
Een alom geprezen voordeel is de absolute stilte. Stroom en straling produceren geen enkel geluid.
5. Schone lucht
Omdat niet de lucht, maar objecten worden verwarmd via straling, komt de lucht niet in beweging zoals met CV-systemen. Warme lucht stijgt namelijk en veroorzaakt verplaatsing van stof en mogelijk allergenen. Ook wordt de luchtvochtigheid niet aangetast zodat je geen last krijgt van de bekende droge, bedompte lucht die CV-radiatoren vaak veroorzaken.
6. Geschikt voor iedere ruimte
Sommige ruimtes zijn niet geschikt voor CV-radiatoren omdat het bijvoorbeeld niet mogelijk is om warm water daarnaartoe te transporteren. Denk aan een buitenhuisje of een schuur. Een wandverwarming is in iedere ruimte te plaatsen waar 230 Volt aanwezig is.
7. Ruimtewinst
Radiatoren, hoe plat en modern ook, nemen ruimte in beslag. Een wandverwarmingssyteem is maar enkele millimeters dik en bij kleinere ruimtes leidt dat tot relatief grote winst.
8. Esthetische winst
Eigenlijk is iedereen het erover eens, radiatoren zijn niet bepaald een verrijking voor een interieur. Doordat een wandverwarming 100% onzichtbaar is kun je de ruimte inrichten zoals je wilt, zonder enige beperkingen van radiatoren of buizen. Vooral in moderne huizen oen kantoren geeft dit een bijzondere strakke en moderne uitstraling.
9. Eenvoudige montage
Van alle mogelijke verwarmingssystemen behoort de wandverwarming tot een van de eenvoudigste om te installeren. De folie is makkelijk aan te brengen waarna er een (gips)plaat overheen kan worden geplaatst.
10. Geen onderhoud
Eenmaal aangebracht behoeft een wandverwarming geen enkel onderhoud. De warmtespiralen zijn zeer duurzaam en gaan probleemloos tientallen jaren mee, zonder dat je ernaar om hoeft te kijken. Mocht er op termijn een spiraal niet meer functioneren, dan voel je vanzelf dat een deel van de muur koud is en volstaat het vervangen van alleen die strook die het niet meer doet. Dat is natuurlijk altijd vele malen goedkoper dan dat de hele warmtebron moet worden vervangen.
Een wandverwarming is de ideale oplossing om een ruimte efficiënt en energiezuinig te verwarmen, zonder ingewikkelde installaties. Is je nieuwsgierigheid gewekt en heb vragen? Neem dan contact met ons op of bel ons op 040-2826082.
Verwarmingaktie.nl is toonaangevende leverancier van elektrische verwarming in Nederland