opc_loader

Menu

9 / 10 van 113 reviews

Persoonlijk Advies
Meer dan 20 jaar ervaring
Bereken de besparing
Gratis verzending
Installatie mogelijk

Laminaatverwarming leginstructie

1. Voorbereiding van het oppervlak

Voordat u begint met de installatie van het Heath Plus-verwarmingssysteem, is het noodzakelijk om de vloer te controleren op oneffenheden (er mag geen oneffenheid zijn van meer dan 3 mm op 1 m2 van de vloer), verwijder eventuele onregelmatigheden als deze aanwezig zijn. Het is ook noodzakelijk om het vloeroppervlak grondig te reinigen, bouwafval te verwijderen en overtollig stof te verwijderen. Het wordt aanbevolen om het vloeroppervlak te vegen en te stofzuigen voordat u begint met de installatiewerkzaamheden.

ondervloer egaliseren ondervloer ondervloer schoonmaken

2. Installatie van thermisch isolatiemateriaal

Voor warmte en waterdichting van de ruwe vloer, als ook voor de reflectie van de infraroodstraling van verwarmingsfolie. Het beste is om de vloerisolatie over de gehele vloer te leggen. Voor onder vloerisolatie wordt een warmte-isolerende en warmte werende zoals Epex aanbevolen. Deze is zeer geschikt voor zwevende vloeren zoals laminaat, parket, hout en linoleum.

Een alternatieve optie is het gebruik van Izolon PPE als substraat.

Als er onder de ruwe vloer een laag isolatie is en extra vloerisolatie niet nodig is, kunt u Strotex AL90 gebruiken als een warmte werend substraat. In dit geval wordt de warmte-reflecterende laag alleen op de locaties van de infraroodfilm gelegd met een marge van 10-15 cm langs de omtrek.

isolatievloer isolatie wand isolatie

3. Knippen en plaatsen van infrarood verwarmingsfolie

Voor het plaatsen van de verwarmingsfolie zijn er 2 mogelijkheden. Kiest u voor maatwerk dan krijgt u het pakket voor gemonteerd geleverd. Kies u voor het doe-het-zelf pakket dan moet u het ter plaatste op maat maken en monteren. De onderlinge banen verwarmingsfolie worden d.m.v. tape aan elkaar geplakt. Het beste is om de infrarood verwarmingsfolie met het logo omhoog te plaatsen.

De maximaal toelaatbare lengte van één strook van een meter brede film van standaardvermogen in 220 W is 6 meter, of te wel 6m2. Bij een 50cm brede verwarmingsfolie is dit 12m. De maximale afmeting wordt bepaald door de maximale belasting op de koperfilm van de verwarmingsfolie.

De verschillende banen verwarmingsfolie kan men zowel achter als langs elkaar monteren. Plak deze onderling met tape aan elkaar. Het op elkaar leggen van de verwarmingsfolie is niet toegestaan. Het is niet aangeraden om zware meubels op de plekken waar de standraad verwarmingsfolie ligt te plaatsen. Op deze manier kan de warmte overdracht onderbroken worden. Is het vooraf niet bekend waar men de meubels gaat plaatsen kies dan voor de Premium verwarmingsfolie.

verwarmingsfolie tekening verwarmingsfolie verwarmingsfolie rollen

4. Voorbereiding van de plaats voor de thermostaat

Om de temperatuur van de verwarmingsfolie te regelen en deze aan te sluiten op elektriciteit wordt een thermostaat gebruikt. Daarom is het nu noodzakelijk om de plaats van de thermostaat aan de muur te bepalen waar men die wil hebben.

Het wordt aanbevolen om de thermostaat in de buurt van een stopcontact te plaatsen voor eenvoudige aansluiting van de infrarood verwarmingsfolie. Omdat de lengte van de externe temperatuursensor 2-3 meter is, moet de thermostaat op een hoogte van maximaal 1,5 meter van de vloer worden geplaatst. Afhankelijk van het type thermostaat inbouw of opbouw wordt deze op de muur bevestigd. Om het verwarmingssysteem zo energiezuinig te kunnen regelen, wordt het aanbevolen om een programmeerbare thermostaat te gebruiken. Hierdoor kan men de verwarmingsfolie optimaal programmeren waardoor de kosten van het elektrische verwarmingssysteem verlaagd worden. Op deze manier wordt de infrarood verwarmingsfolie ingeschakeld wanneer er warmte gevraagd wordt en uitgeschakeld wanneer de temperatuur bereikt is.

thermostaat aan muur vloersensor thermostaat

5. Het plaatsen van de 2 connectoren op de verwarmingsfolie

Om de verwarmingsfolie te verbinden met de thermostaat, is het noodzakelijk dat de elektriciteit draden aan de verwarmingsfolie verbonden worden. Dit doen wij met de speciaal daarvoor bestemde clip-connectoren. Deze connectoren worden op de koperen baan van de verwarmingsfolie gemonteerd d.m.v. een knijptang. Het is belangrijk dat de connector goed op de koperen baan gemonteerd zit. Een deel van de connector op de koperen baan en het andere deel eronder. Om de aansluiting van de elektriciteit draden te vereenvoudigen, moet de connector loodrecht op het uiteinde van de verwarmingsfolie gemonteerd worden met de haak naar boven.

Een andere optie voor het maken van een elektrisch contact is het solderen van de draad aan de koperbaan van de verwarmingsfolie.

verwarmingsfolie connector connector montage verwarmingsfolie connector bevestigen

6. Verbinden van elektriciteitsdraden met de verwarmingsfolie

Draden worden verbonden met de film door middel van connectoren of door direct te solderen. Het nadeel van solderen is dat de verwarmingsfolie compleet vervangen moet worden bij een storing. Strip de elektriciteitsdraad met een speciale daarvoor bestemde tang. Men kan de draden zowel parallel separaat verbinden. Wij kiezen ervoor om aan iedere losse verwarmingsfolie standaard 2,5m elektriciteitssnoer te bevestigen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elektriciteitsdraad een bepaalde belasting limiet heeft:

PV3-1,5 - maximale belasting 15 A (3,3 kW).

PV2-1,5 - maximale belasting 25 A (5,5 kW)

elektriciteit draad bevestigen aan verwarmingsfolie parallel bevestigen  verwarmingsfolie elektrisch bevestigd

7. Isolatie met butyltape

Met behulp van TM Heat Plus butyltape worden de verbindingen, contactclips, soldeerpunten en ongebruikte uiteinden van koperen geleiders zorgvuldig geïsoleerd.

Vanwege de speciale thermische eigenschappen en samenstelling van butyltape wordt een extra isolerend en afdichtend effect bereikt.

connector isolatie isolatie vloerverwarming isolatie tape

8. Warmte-isolerende isolatie Heat Plus

Boven op de butyltape als bevestiging en extra mechanische bescherming wordt Isolerende hittebestendige tape Heat Plus gebruikt. Isolatietape Heath Plus dient niet alleen als een betrouwbaar en kwalitatief fixeermiddel, maar creëert ook een extra isolatielaag.

Met de juiste en hoogwaardige isolatie van isolatie Heat Plus en butyltape wordt de verwarmingsfolie hermetisch afgesloten. Waardoor men niet bang hoeft te zijn voor verhoogde luchtvochtigheid of overstroming van de vloer.

heatplus tape heat plus connector heatplus

9. De thermostaat en de uitgang van de temperatuursensor aansluiten

De thermostaat moet worden aangesloten op de vloer temperatuursensor die onder de verwarmingsfolie gelegd wordt volgens de instructies van de fabrikant (meegeleverd in de set). De thermosensor wordt bevestigd met een isolatietape aan de onderkant van de infrarood verwarmingsfolie. Om mechanische schade aan de kop van de temperatuursensor te voorkomen, is het noodzakelijk om een uitsparing in de ondervloer te maken op een diepte van 5 mm.

vloersensor relais vloersensor op ondervloer vloersensor op verwarmingsfolie

10. Aanleggen van de aardingslaag.

Voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid zoals een badkamer of sauna, en ruimtes met de aanwezigheid van metalen structuren, evenals met verhoogde veiligheidseisen, wordt het aanbevolen om een speciale beschermende aardingslaag te leggen.

Het wordt bovenop de verwarmingselementen gelegd en verbonden met een gemeenschappelijke aardedraad.

aarde aarde

11. Controle van de werking van het verwarmingssysteem

Voordat u de afwerklaag aanbrengt, moet u het Heath Plus-verwarmingssysteem en de werking van alle elementen controleren.

Schakel het systeem 15-20 minuten in en controleer of het correct werkt.

verwarmingsfolie test