opc_loader

Infraroodverwarming wel of niet?

Door de stijging van de gasprijzen en de stimulans om energieneutraal te gaan verwarmen kiezen steeds meer mensen voor infraroodverwarming. Ook zijn meer huizen en gebouwen nu al voorzien van zonnepanelen om zelf elektriciteit op te wekken, en dit worden er steeds meer. Je bent dan zelfvoorzienend en je bespaart op de energiekosten. Het is nu dan ook het ideale moment om over te stappen van traditioneel gas naar elektrisch. Ook is de kwaliteit van de infraroodpanelen enorm verbeterd de laatste jaren en kan men kiezen uit diverse voordelige modellen die jouw ruimte verwarmen. Een infraroodverwarming kan men vaak gemakkelijk zelf installeren tegen een muur (muurpanelen) of plafond (plafondpanelen). Ook wanneer je een serre of veranda hebt, kun je die elektrisch verwarmen. Hiervoor heeft Verwarmingaktie.nl de terrasstralers in het assortiment. De technologie op het gebied van elektrisch verwarmen met infrarood gaat steeds verder waardoor er iedere keer nieuwe oplossingen komen.

Voordelen van infraroodverwarming

  • Infraroodverwarming geeft warmte straling in tegenstelling tot convectie bij cv-radiatoren.
  • Zeer zuinig door de afgifte van warmtestraling.
  • Bijna alle energie die een infraroodpaneel vraagt wordt omgezet in warmte.
  • Onderhoudsvrij
  • Makkelijke installatie. Kunnen bijna overal gemonteerd worden.
  • Geur- geluidloos en stofvrij. Zeer geschikt voor mensen met luchtwegen aandoeningen en stof allergie.

Infraroodverwarming versus convectie verwarming

Een infrarood geeft warmtestraling die wordt opgenomen door alle objecten en meubelen die in de ruimte aanwezig zijn. Deze warmte wordt weer afgegeven aan de ruimte zoals u in onderstaand linker voorbeeld kunt zien. Hierdoor is het niet verstandig om veel te schakelen tussen de verschillende temperaturen. De warmte die opgeslagen is, verdwijnt dan weer waardoor het opnieuw verwarmt moet worden. De zon schijnt overdag en wordt de stroom opgewekt door de zonnepanelen. Door dan je gebouw te verwarmen bespaar je enorme energiekosten. Avonds wanneer het donker is en de zonnepanelen niet werken hoef je niet meer te verwarmen omdat de warmte opgeslagen zit in de massa van de ruimte. Bij convectie is het juist andersom. Deze verwarmt de lucht door circulatie, hierdoor is het boven altijd warmer dan beneden. Zie het rechter voorbeeld van de afbeelding.

infraroodverwarming

Verwarm binnen met de zon van buiten.

Infraroodverwarming geeft hetzelfde warmte gevoel als zonnestralen. Alleen zijn infraroodstralingen veiliger en gezonder dan zonnestralen. Omdat naast de warmte die de zonnestralen geven ook nog licht en schadelijke Uv-stralen aan het lichaam afgeven worden. IR-straling van de infraroodpanelen is daarom veilig en gezond en verwarmt het lichaam en objecten in de ruimte.

Infrarood verwarming twee in één

Naast het verwarmen is infrarood verwarming ook goed voor je lichaam en gezondheid. In diverse internationale wetenschappelijke onderzoeken wordt uitgelegd waarom IR stralen juist een goed effect hebben je lichaam. Zelf kun je al een simpele vast stelling doen, vroeger gebruikte men een rode lamp wanneer je pijn had aan je rug, nek of andere spieren en gewichten. Deze lamp was en is een infrarode lamp die warmte stralen afgeeft aan je pijnlijke gewrichten en spieren. Na behandeling met de rode lamp voelde je jezelf stukken beter omdat infrarood straling de pijntjes verlichten. Naast de praktische voordelen van IR verwarming voor je spieren en gewrichten is deze vorm van elektrische verwarming ook niet nadelig voor je luchtwegen. Stof dwarrelt namelijk niet rond in de ruimte omdat er geen luchtcirculatie is zoals bij cv-radiatoren. En ook heb je geen last van een droge lucht in de wintermaanden wanneer de radiatoren aan staan. Een droge mond, keel of neus behoren tot het verleden.

Bespaar op energiekosten

Gebruik van infraroodverwarming in huis bespaart energiekosten t.o.v. cv verwarming. Hoe vaak hoor je niet "ben je in de kerk geboren"? Als je de deur van buiten open laat staan. Dit heeft ermee te maken omdat vele traditionele verwarmingen zoals centrale verwarming via de cv radiatoren de lucht verwarmen. Deze manier van verwarmen kost veel meer energie dan een verwarming die de massa zoals muren en objecten verwarmt. Dit doet infrarood verwarming, het is een massa verwarming. De warmte straling wordt opgenomen door alle objecten, muren, plafond en vloer die in de ruimte aanwezig zijn en ook jezelf. Hierdoor verwarm je duurzaam en goedkoop.

Duurzaam verwarmen is de toekomst

In de tijd van nu is duurzaam verwarmen de toekomst. Waar vroeger verwarmingen vaak veel energie verbruikten en minder warmte gaven aan de ruimte is dat met elektrische infrarood verwarming andersom. Met de huidige stijging van de gas prijzen en de opwarming van de aarde wordt er gezocht naar andere vormen van verwarming. Infraroodverwarming is een energiezuinige manier van verwarmen die voor vele de ideale oplossing is, eventueel in combinatie met zonnepanelen. Meer dan 95% van de energie die je verbruikt wordt bij een infraroodpaneel omgezet naar warmte. Hierdoor is het een van de meest efficiënte manieren van verwarming en ook nog eens milieuvriendelijk en voordelig.

Direct warmte waar je het nodig hebt

Gebruik je maar af en toe een ruimte of een deel van een kamer? Zoals een badkamer, kantoor of hobbyruimte. Dan is het zonde om deze bij gebruik in zijn geheel te verwarmen zoals noodzakelijk is met een kachel of centrale verwarming systeem. Een infrarood verwarming beidt dan de oplossing omdat je hier jezelf plaatselijk kunt verwarmen. Door een infraroodpaneel tegen plafond of wand te monteren op de plek waar jij aan het nodig hebt, verwarm je alleen jezelf. Door de warmtestraling die jij voelt krijg je het warm. Je kan dus precies bepalen waar je warmte nodig hebt. Ben je aan het werk dan plaats je een plafondpaneel boven je bureau, zit je tv te kijken en wil je extra warmte dan neem je een verplaatsbaar infraroodpaneel op wieltjes. Sta je bijvoorbeeld in een badkamer dan kun je een muurpaneel tegen de wand monteren waar je voor gaat staan en de warmte voelt. Op deze manier betaal je alleen voor de warmte waar jij hem nodig hebt.

Kies de juiste warmte voor binnen of buiten

Infrarood verwarming kent 2 types. Je hebt de infraroodpanelen voor binnen en de terrasstralers voor buiten. Het verschil tussen deze twee zit hem in de golf infraroodstraling. De infraroodpanelen voor binnen hebben een lange IR golf straling en infrarood stralers voor buiten een korte golf.

1) Infrarood verwarming kort golf

Deze warmte moet je vergelijken met als je direct een zonnestraal voelt. Neem als voorbeeld als je in de sneeuw staat en de zon schijnt op je. Je hebt het dan direct warm terwijl als je een stap naar de zijkant zet in de schaduw je het koud hebt. Zo is het ook met een korte golf warmte straler. Deze terrasstralers geven een warmte straling af, vaak herkenbaar aan het rode oranje licht. Ben je in het bereik van deze straling dan voel je warmte, ben je uit het bereik voel je niks. Hierom worden deze modellen vaak gebruikt voor buiten.

2) Infraroodverwarming lange golf

Deze manier van verwarmen wordt vaak binnen gebruikt. De infraroodpanelen die tegen wand en plafond gemonteerd worden gebruiken de lange IR golf straling om de ruimte te verwarmen. De lange golf infraroodstraling is minder direct dan de korte golf en geeft daarbij ook geen licht kleur af. Hierdoor is de toepassing vooral binnen in een gebouw of woning. Je kan veel langer genieten van deze warmte doordat die minder direct aanvoelt en als prettig en gezond wordt beschouwd. Daarom worden de infraroodpanelen veel geïnstalleerd in woonkamers, badkamers en slaapkamers. Maar ook wanneer je een winkel, kantoor of yoga ruimte hebt, biedt een infraroodverwarming de oplossing.

Kies het juiste infraroodverwarming paneel voor jouw ruimte.

Bepaal aan de hand van jouw behoeft het juiste verwarmingspaneel. Door de enorme keuze in de diverse verwarmingsoplossingen is er voor bijna iedere toepassing het juiste kant- en klare infraroodverwarming paneel. Meestal kiest men voor een infrarood warmtepaneel tegen wand of plafond. Maar er is meer zoals een elektrische infrarood vloerverwarming of muurverwarming. Bekijk het volledige aanbod van elektrisch verwarmen op onze website.

In huis wordt meestal een infrarood warmtepaneel tegen een plafond of muur geïnstalleerd. Bijvoorbeeld waar je zit, dus bij een bureau, eettafel, of zithoek. Hierdoor heb jij het nooit meer koud en geniet je van een directe comfortabele warme omgeving in jouw woonkamer of werkkamer. Een infraroodpaneel voldoet dus uitstekend aan deze warmte vraag. Omdat je minder vaak in een slaapkamer bent en deze ook meestal niet dezelfde temperatuur hoeft te zijn als een woonkamer is ook hier een warmtepaneel de oplossing. Je hebt het nooit meer koud als je bezig bent op je slaapkamer. Door de verschillende formaten en vermogens van de diverse infraroodpanelen kun je deze perfect afstemmen op je behoeft. Kies je er een thermostaat bij dan regel je de temperatuur per dag of zelfs per uur. Bij een badkamer is het juist weer andersom. Hier wil je juist wel veel warmte, vooral in de wintermaanden. Dus ook hier is de oplossing een infraroodverwarming eventueel als spiegelpaneel. Bij een infrarood spiegelpaneel heb je 2 in 1. Je hebt en warmte en nooit geen last meer van een beslagen spiegel waar je niks in ziet. Belangrijk bij een badkamer is om altijd wel iets meer vermogen te nemen dan noodzakelijk. Heb je een garage, veranda of serre die kouder is of zelfs gedeeltelijk of helemaal buiten? Dan kies je voor een hoge temperatuur heater of terrasstraler. De professionele infrarood heater is ook een lange golfstraling zonder licht afgifte en dus hetzelfde comfortabele gevoel als bij het plafond en wandpanelen. Je hebt alleen veel meer vermogen waardoor er hogere temperaturen worden bereikt. Hierdoor voel  je binnen enkele minuten warmte. Deze heaters zijn daarom zeer geschikt voor een koudere omgeving zoals een serre om die warm te krijgen zonder hoge energiekosten.

Betaal niet teveel voor de juiste kwaliteit.

De kosten van de aanschaf van een infraroodverwarming hangen af van de behoeften en ruimte waarvoor ze bedoeld zijn. Afhankelijk van de inhoud van de ruimte wordt bepaald hoeveel vermogen er nodig is om deze ruimt op jopuw genenste temperatuur te krijgen. Het kan zijn dat je met een infraroodpaneel uit de voeten kunt maar misschien heb je er meerdere nodig. Er is altijd een oplossing en een IR warmtepaneel beschikbaar die aan jouw behoeft voldoet voor een acceptable prijs. Belangrijk is wel om te kiezen voor een goede kwaliteit. Kies daarom voor een Europese producent waardoor je gegarandeert bent van een goede kwaliteit met hoog rendement en juiste prijs. Door het huidige productieproces met de nieuwsrte technieken zijn de huidige infraroodpanelen veel goedkoper en zuiniger dan enkele jaren geleden.