opc_loader

Menu

9 / 10 van 113 reviews

Persoonlijk Advies
Meer dan 20 jaar ervaring
Bereken de besparing
Gratis verzending
Installatie mogelijk

Kies de juiste Airco 

Het kiezen van de juiste airco kan verrassend ingewikkeld zijn, vooral als het gaat om vermogen, maatvoering en plaatsing. Om deze beslissingen een beetje gemakkelijker te maken, hebben we een gespecialiseerde koopgids gemaakt, die alle variabelen behandelt om je de beste airconditioningkeuzes voor je huis te bieden. Het is essentieel om de juiste airconditioner te kiezen die bij je kamer past, om zowel de koeling als de energie-efficiëntie te maximaliseren. Airconditioners met een grote koelcapaciteit zullen meer energie verbruiken, kleinere units koelen de ruimte mogelijk niet goed af, waardoor het te warm blijft. Als je al weet welke airco je nodig hebt en je wilt gewoon het assortiment bekijken, dan kunt je hier klikken om ons volledige assortiment airconditioningunits te bekijken van merken als Kaisai, Argo, Aux, Serva, LG, Mitsubishi Electric en meer.

kies airco

Welk vermogen airconditioner heb ik nodig?

Dus welk vermogen airconditioner is geschikt voor je? Of je nu op zoek bent naar een split airconditioner, mobiele airco of monoblock airconditioning, de belangrijkste factor is het wattage en energiezuinigheid. Over het algemeen heb je ongeveer 0,15 kilowatt per vierkante meter nodig. Een kleinere kamer van 20 vierkante meter heeft bijvoorbeeld een airco van ongeveer 3 kW nodig, terwijl een kamer van 60 vierkante meter een airconditioning nodig heeft dat ongeveer 9 kW kan leveren. Als je vermogen te laag is voor je kamer, kan de airconditioner de temperatuur niet efficiënt verlagen.

Pas de airconditioner die u nodig heeft aan de grootte van je kamer aan.
Plaats tabel zie foto

Hoe groot is de ruimte dat je wilt koelen?

De belangrijkste informatie die je nodig hebt, is de grootte van de ruimte die je wilt koelen of verwarmen.
Bereken het vloeroppervlak m2 door de lengte van de kamer te vermenigvuldigen met de breedte. Plafondhoogte kan een potentiële factor zijn als je bijzonder hoge plafonds hebt, maar voor het grootste deel is vloeroppervlak de enige vereiste overweging.
Airconditioners zijn gegroepeerd op basis van hun uitvoercapaciteit, vermogen. Aircokeus.nl heeft airconditioners in het assortiment variërend van 1,65 kW tot 9,2 kW. Als uitgangspunt heb je minimaal 1 tot 1,5 kilowatt koelvermogen per 10 vierkante meter vloeroppervlak nodig. Als je huis goed geïsoleerd is, is deze minimale capaciteit misschien alles wat je nodig hebt. Maar slecht geïsoleerde huizen hebben een krachtigere airconditioner nodig om te profiteren van de voordelen van efficiënte koeling.

Isolatie bepaalt mede het benodigde vermogen

Isolatie is een van de meest effectieve manieren om de energie-efficiëntie van je airconditioner in huis te verbeteren. Om een zo'n grote mogelijke efficiënte te creëren is het beste om de ruimte die gekoeld of verwarmt moet worden af te sluiten van de overige vertrekken. In sommige gevallen kun je een geïsoleerde kamer koelen met een kleinere, minder krachtige airconditioner dan een niet-geïsoleerde kamer. In combinatie met de grootte van je kamer speelt isolatie een belangrijke rol bij het bepalen welk vermogen je airconditioner nodig heeft. Geïsoleerde kamers kunnen meestal worden gekoeld met een airconditioner met alleen de minimaal aanbevolen kW-capaciteit. Hoewel dit kan variëren afhankelijk van de locatie van je huis, denk hierbij aan vrijstaande woning, of rijtjes huis. Ook de oppervlakte van aantal ramen die in de kamer aanwezig zijn en nog een aantal andere factoren kunnen een rol van betekenis spelen.

Ramen bepalen voor het airco vermogen

De andere grote bron van warmte of kou in een bepaalde kamer komt van de ramen. Kamers met ramen die direct zonlicht ontvangen, kunnen verhoogde binnentemperaturen ervaren, terwijl de kou zich een weg baant door het glas, vooral op winterochtenden. Ook bij overkappingen die dicht gemaakt zijn met glazen wanden id de oppervlakte van het glas zeer bepalend voor het verwarmen of koelen, in minder mate van de ruimte.


Mobiele airconditioners

Compacte, gebruiksvriendelijke en mobiele airconditioners geven je de vrijheid om overal waar een raam en een stopcontact is te genieten van koele lucht. Ideaal voor huurders, slaapkamers en kleinere kamers. Draagbare airconditioners vereisen geen ingewikkelde installaties en kunnen gemakkelijk worden vervoerd naar de plek waar koeling het meest nodig is. Draagbare airco's zijn meestal alleen verkrijgbaar in modellen die alleen koelen, maar er zijn een paar modellen met omgekeerde cyclus die de kamer zowel kunnen verwarmen als koelen. Sommige draagbare airconditioners hebben zelfs geïntegreerde ontvochtigingsinstellingen om vocht uit je huis te verwijderen.

Monoblock Air Conditioners

Monoblock Airconditioners bieden een eenvoudige installatie en gemakkelijke functionaliteit, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere ruimtes, zoals slaapkamers, chalets, kantoren en meer. Vanwege hun installatiemethode nemen de meeste monoblock airco units geen vloeroppervlak in beslag en zijn ze semi-draagbaar indien nodig. Ze zijn echter niet ontworpen om te verplaatsen. Het is een ideale airconditioning als je geen vaste aansluiting zoals een split syteem zoekt maar ook geen mobioele airco wilt omdat die toch niet voldoende koeling geeft die je verwacht. De meeste monoblock airconditioners hebben een normale snoer met stekker voor in een 220v stopcontact te steken.

Split airconditioners

Split airconditioners bieden je de hoogste koelcapaciteiten met handige ingebouwde functies voor je huis. Gewoonlijk bieden gesplitste airco systemen met omgekeerde cyclus meer vermogen dan monoblock of mobiele airconditioners. Maar daarentegen nemen ze ook extra ruimte in beslag en moeten ze door een gecertificeerde f-gassen monteur in je woning worden geïnstalleerd. Veel split airconditioning systemen bieden ook allergeenfiltratie en luchtzuivering als onderdeel van hun werking. Multi Split airconditioning systemen zijn een optimale keuze voor wie meerdere kamers tegelijk of grotere ruimtes, zoals woonkamers of eetkamers, wil koelen en/of verwarmen. Je hebt dan maar 1 buiten unit nodig waarop je meerdere binnenunits kunt aansluiten.

Kleine kamers

Als je kamer 20 vierkante meter of kleiner is, raden we airconditioners met een kleine capaciteit aan met een koelvermogen tussen 2 kW en 3,5 kW.
Hieronder zie je een aantal modellen geschikt voor kleinere kamers. 

Middelgrote kamers

Als uw kamer tussen de 20 en 40 vierkante meter groot is, raden we airconditioners met een middelhoge capaciteit aan met een koelvermogen tussen de 4kW en 6kW.
Hieronder zie je een aantal modellen geschikt voor middelgrote kamers. 

Grote kamers

Als uw kamer 40 vierkante meter of meer is, raden we airconditioners met een groot vermogen aan met een koelvermogen tussen 5kW en 9kW.
Hieronder zie je een aantal modellen geschikt voor grote kamers.