opc_loader

Menu

9 / 10 van 113 reviews

Persoonlijk Advies
Meer dan 20 jaar ervaring
Bereken de besparing
Gratis verzending
Installatie mogelijk

Hoe werkt een infraroodverwarming

Infraroodverwarming in uw huis verwarmt de ruimtes op dezelfde manier als de zon onze planeet verwarmd. Dit wordt gedaan door infraroodstraling. Deze straling voelen wij van de zon als zonnestralen en met een speciaal ontwikkelde koolvezelstructuur kunnen de infrarood warmtepanelen dezelfde vorm van straling opwekken als de zon doet. Deze straling is een lange golf infraroodstraling ook wel C-straling genoemd. Dit wordt opgewekt met behulp van elektriciteit.

Infraroodverwarming werkt anders dan centrale verwarming met radiatoren of vloerverwarming. In plaats van lucht op te warmen, straalt infraroodverwarming mensen en objecten aan. Als mens voelt u de straling direct, net zoals u de stralingswarmte van de zon voelt. Aangestraalde meubels, wanden en vloeren worden langzaam warm, en geven de warmte geleidelijk af. Zo warmt na verloop van tijd ook de lucht op.

Verschillen infraroodpanelen en radiatoren/vloerverwarming

Infraroodpanelen worden warmer dan radiatoren en vloerverwarming. Infraroodpanelen worden 95°C, terwijl radiatoren tussen de 60°C en 80°C worden, en vloerverwarming maximaal 40°C is. Dit verschil voelt u, omdat de golf van een hoge temperatuur korter is dan van een lagere temperatuur. Hogere temperaturen worden door een mens als een directere en krachtiger vorm van straling ervaren.

Radiatoren en vloerverwarming zijn ontworpen om lucht te verwarmen. Ze hebben ribbels en hebben lamellen aan de binnenkant. Alles om het oppervlak van de radiator te vergroten om zoveel mogelijk lucht "te raken" en te verwarmen. Hetzelfde geldt voor vloerverwarming. Hiervan is het oppervlak dat de lucht raakt zelfs groter dan van radiatoren.

Hoeveel infraroodpanelen heeft u nodig per vierkante meter?

Met een paneel van 600 watt, kunt u, exclusief correctie van ramen en deuren, ongeveer 10-14 vierkante meter verwarmen. Als richtlijn kan er worden volstaan met 50 watt per vierkante meter (20 Watt per kubieke meter). Dit is afhankelijk van de functie en activiteiten in de betreffende ruimte en natuurlijk niet te vergeten de wensen van de gebruiker zelf. Het beste rendement is te verkrijgen door de panelen strategisch op te stellen, gericht op een plek waar men zich het meest bevindt, bijvoorbeeld de zithoek in de woonkamer, de eethoek in de keuken of het bureau in de werkkamer.

Hoe werkt een infraroodverwarming? Infrarood maakt deel uit van het elektromagnetisch spectrum. Het is een vorm van uitgestraalde warmte - de meest basale vorm van warmte die we kennen. Het is 100% natuurlijk en dezelfde soort warmte die we zelf dagelijks uitstralen en absorberen. De warmte van de zon op onze huid, de rustgevende gloed van een open vuur en het warme gevoel wanneer we dicht bij andere mensen zitten, zijn allemaal voorbeelden van infraroodwarmte op het werk.

Een basisprincipe van warmteoverdracht is dat warmte zich verplaatst van warme naar koude ruimtes. We absorberen infrarode warmte als we kouder zijn dan onze omgeving en we stralen infrarode warmte uit als we warmer zijn dan onze omgeving. Dat is de reden waarom infrarood wordt gebruikt in incubatie-eenheden voor baby's: we absorberen infrarood zo gemakkelijk, het is de meest effectieve manier om comfortverwarming voor mensen te bieden. Het is ook de reden waarom infrarode warmtebeeldcamera's door de politie worden gebruikt om criminelen op de vlucht te vinden; hun lichaam straalt infraroodwarmte uit in de kou en maakt ze gemakkelijk te vinden. Het bijzondere aan infraroodstraling is dat het de objecten en de mensen op zijn pad verwarmt, in plaats van alleen de lucht te verwarmen. Dit maakt infraroodverwarming veel efficiënter dan convectieverwarming, dat is de vorm van verwarming die wordt gebruikt door conventionele radiatoren en centrale verwarmingssystemen met olie of gas. Gecondenseerde warmte verwarmt alleen de lucht, die ongecontroleerd circuleert en de omliggende stof van de kamer koel laat. Directe stralingswarmte verwarmt alles wat het aanraakt, brengt een langdurige, comfortabele warmte naar uw huis terwijl het minder energie verbruikt. Nog vragen over hoe een infraroodverwarming werkt? Neem dan contact op.