opc_loader

Menu

9 / 10 van 113 reviews

Persoonlijk Advies
Meer dan 20 jaar ervaring
Bereken de besparing
Gratis verzending
Installatie mogelijk

Infraroodpanelen voor verwarming

De werkingsgraad is de hoeveelheid effectieve infraroodstraling dat een infraroodpaneel uitstraalt, in verhouding met de gebruikte elektrische energie. Dit kun je vergelijken met een motor: de hoeveelheid energie die de motor levert, in verhouding met de gebruikte benzine.

De werkingsgraad wordt uitgedrukt in een percentage. Een werkingsgraad van 52% betekent bijvoorbeeld dat van 1000 Watt opgenomen energie, er 520 Watt aan bruikbare infraroodstraling geproduceerd wordt. De resterende 480 Watt wordt gebruikt door infraroodstraling aan de achterkant van het paneel, door de opwarming van het materiaal van het paneel en door een klein deel aan convectie.


Infraroodpanelen voor verwarming is een vorm van elektromagnetische straling die net achter het rode uiteinde van het bereik van het zichtbare licht van het elektromagnetische spectrum zit. We horen het woord straling vaak en associëren het automatisch met schadelijk, maar in feite is straling slechts een proces van energie-uitstoot. Net als straling van zichtbaar licht is infraroodstraling 100% veilig en zelfs ons eigen lichaam straalt infraroodstraling uit (wat ervoor zorgt dat zoek- en reddingshelikopters bijvoorbeeld 's nachts verdwaalde reizigers kunnen vinden).


Infraroodpanelen voor verwarming bestellen


In tegenstelling tot traditionele verwarming als een radiator, heeft een infrarood warmte paneel geen lucht nodig om een ruimte te verwarmen. De warmte die het paneel uitstraalt dringt praktisch zonder verlies door de lucht en verwarmd de objecten en mensen die hij raakt. Deze objecten slaan de warmte op en geven die gelijkmatig af aan de ruimte. Hierdoor wordt de ruimte op een prettige manier verwarmd. Dit is vergelijkbaar met een open haard als verwarming, alleen dan zonder hout en met veel een hoger rendement.


Een verwarmde omgeving wordt natuurlijk als prettig ervaren. Objecten die in een verwarmde ruimte aanwezig zijn, hebben dezelfde temperatuur als de omgeving. Maar bij de traditionele verwarming wordt de lucht even warm als de objecten in de ruimte. De lucht wordt namelijk gebruikt om de warmte over te geven. Dit is niet bij het geval bij infraroodverwarming, de lucht blijft onaangetast.


Met een infrarood warmtepaneel wordt de lucht niet gebruikt om de ruimte te verwarmen, maar de objecten worden door de straling verwarmd. Hierdoor kan een omgeving met een koelere lucht toch hetzelfde warme effect geven. Er wordt dus al energie bespaard door de lucht niet overal te verwarmen.


Infrarood verwarming is een vrij recente toevoeging aan de huishoudelijke en commerciële verwarmingsscène. Het wordt uitgezonden door de kachel, die vervolgens ongehinderd door de lucht reist totdat deze een voorwerp raakt. Het object absorbeert de straling, waardoor moleculen erin trillen en warmte produceren. Bestel infraroodpanelen.