opc_loader
Gratis verzenden
Fysieke showroom
Bespaar energiekosten
Persoonlijk advies
Meer dan 20 jaar ervaring
Filters

Warmtepomp

Warmtepomp bespaart energie! Een warmtepomp is het duurzame en milieuvriendelijke alternatief voor cv-ketels op gas. Een lucht - water warmtepomp verwarmt je huis en voorziet in warm water, terwijl er nauwelijks of geen gas wordt verbruikt.

Op onderstaande afbeelding is te zien hoe op de begane grond de warmtepomp is geïnstalleerd en deze zo warm water levert aan de vloerverwarming maar ook voor de badkamer en de keuken. Een multifunctionele oplossing.

lucht - water warmtepomp

Artikel 1 tot 4 (van de 4 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 4 (van de 4 artikelen). Resultaat:1

Warmtepomp werking

Lucht - water warmtepomp zet lucht om in energie. Een lucht - water warmtepomp wint warmte uit de lucht en zet dit om in bruikbare energie. Dit proces waarin warmte omgezet wordt in energie kunnen we het best uitleggen aan de hand van een concreet voorbeeld: de koelkast.

Een warmtepomp is een complexer apparaat in vergelijking met een ketel, maar het hoofddoel achter het functioneren van een pomp is min of meer hetzelfde, namelijk warmteopwekking. De werking van de warmtepomp is gebaseerd op het absorberen en overbrengen van een bepaalde hoeveelheid thermische energie van een laagwaardige bron (lucht of ondergrondse lagen) naar een verwarmingselement (koelvloeistof van de pomp) met een hogere temperatuur.

Een koelkast gebruikt elektriciteit om een ruimte te koelen, dit gebeurt als volgt: binnen in de koelkastleidingen circuleert een vloeistof. De koelende werking van de koelkast wordt veroorzaakt door verdamping van deze vloeistof.

Om de vloeistof te laten verdampen wordt warmte aan de binnenkant van de koelkast onttrokken. De damp die ontstaat wordt daarna weer samengeperst en vloeibaar gemaakt onder het vrijkomen van warmte. Die warmte voel je aan het zwarte rooster op de achterkant van de koelkast.

Voor het afvoeren van de warmte uit de binnenkant van de koelkast naar de achterkant is dus elektrische energie nodig. Het hart van de koelkast bestaat dus uit een warmtepomp.

Natuurlijk verschillen een koelkast en een warmtepomp van elkaar. In een koelkast wordt de warmte uit de lucht afgevoerd naar de buitenkant van de koelkast. Bij een warmtepomp wordt de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater juist versterkt en gebruikt om een ruimte te verwarmen, het principe blijft echter hetzelfde.

De meeste pompen gebruiken een vloeibaar koelmiddel als koelmiddel, dat in de ondergrondse leidingen wordt gepompt (in het geval van een warmtepomp op de grondbron) of in de externe buizen van de ventilatorafdekking, die absorbeert de lucht- of ondergrondse warmte, die later door een compressor wordt gevoerd waar deze verder wordt verwarmd en naar de verwarmings- en warmwatercircuits van het huis wordt verplaatst.