opc_loader

Menu

9 / 10 van 113 reviews

Persoonlijk Advies
Meer dan 20 jaar ervaring
Bereken de besparing
Gratis verzending
Installatie mogelijk

Hoe werkt een elektrische radiator

Elektrische radiatoren zijn vaak het alternatief wanneer een centrale verwarming op gas geen optie is, maar hun exploitatiekosten in vergelijking met andere vormen van verwarming zijn vaak een mysterie voor mensen. De vraag is: zijn elektrische radiatoren goedkoop in gebruik?

Wat zijn elektrische radiatoren?

Net als radiatoren als onderdeel van een centraal verwarmingssysteem op gas, werken elektrische radiatoren door convectie. Ze zijn gevuld met een thermodynamische vloeistof die opwarmt wanneer er elektriciteit doorheen stroomt. Wanneer de vloeistof uitzet, geeft deze warmte af via het oppervlak van de radiator. Dit geeft warmte af aan de lucht eromheen. De vloeistof in deze convectorverwarmers is meestal een olie.

In termen van thermisch comfort zijn elektrische radiatoren net zo effectief als centrale verwarming op gas, maar ze zijn niet goedkoop om te gebruiken. Naar schatting zijn de bedrijfskosten tot drie en een half keer duurder dan verwarming met een efficiënte gasketel en standaardradiatoren.

Dit kan verwarrend lijken, omdat fabrikanten van elektrische radiatoren vaak opscheppen dat elektriciteit 100% efficiënt is. Dit is waar omdat alle elektrische energie die erdoorheen stroomt, wordt omgezet in warmte-energie. Hun algehele efficiëntie is echter laag, alleen omdat je minder waar voor je geld krijgt.

Het komt er eigenlijk allemaal op neer dat een eenheid elektriciteit veel meer kost dan een eenheid gas. Tarieven variëren afhankelijk van het tarief en leverancier.

Zijn er voordelen aan elektrische radiatoren?

In tegenstelling tot radiatoren die op gas werken, hebben elektrische modellen normaal geen onderhoud nodig. Omdat standaardradiatoren werken door heet water te laten circuleren, werken ze niet goed als de toevoer beperkt is.

Moet ik elektrische radiatoren kopen?

Het is vrij moeilijk om elektrische verwarming aan te bevelen als iets anders dan een laatste redmiddel voor de overgrote meerderheid van de klanten. Het kan zijn dat je niet de mogelijkheid heeft om centrale verwarming te gebruiken, omdat je eigendom mogelijk niet op het gasnet staat. In dit geval heb je echter nog steeds opties:

Je kunt bijvoorbeeld kijken naar het installeren van infrarood verwarmingspanelen. Ze werken door (veilige) straling in plaats van conventionele ruimteverwarming, wat betekent dat je jouw huis warmer kunt houden voor minder geld. Dit kan je om twee redenen geld besparen op verwarming:

  • Mogelijk moet je minder uitgeven aan verwarming omdat stralingswarmte niet verloren gaat door tocht, in tegenstelling tot convectieverwarming, die lucht verwarmt.
  • Mogelijk moet je ze ook voor minder tijd aanhouden, omdat ze jouw huis blijven verwarmen, zelfs nadat je de panelen hebt uitgeschakeld. Bij convectieverwarming is de warmte verdwenen. Stralingsverwarming daarentegen verwarmt je muren, vloeren en meubels, zodat het je huis effectief in een radiator verandert en warmte blijft weggooien, zelfs nadat je de verwarming hebt uitgeschakeld.
  • Infrarood heeft het voordeel dat het lager is in de bedrijfskosten, maar ook veel goedkoper is om te installeren en te onderhouden dan gasketels. Het is dus voor veel klanten zinvol als alternatief voor elektrische convectorverwarmers.

Neem contact op als je meer informatie over elektrische verwarming nodig hebt of hulp bij het vinden van een alternatief.