opc_loader

Kosten infrarood panelen

Qua prijzen zijn we concurrerend met de aanschaf van een cv-installatie. De kosten voor het verwarmen van een complete woning verschillen onderling. Ook dit is onder andere afhankelijk van de wensen van de bewoners. Maar omdat dit systeem door de gebruiker zelf te installeren is, kunt u hier een groot voordeel uit halen. Ook is het natuurlijk mogelijk om aparte ruimten met infrarood panelen te verwarmen, bijvoorbeeld een studeerkamer een zolderkamer of een aanbouw. Dat is heel interessant voor mensen die bijvoorbeeld langere tijd in die ruimte doorbrengen. Ze hoeven dus niet de hele woning te verwarmen voor een aangename temperatuur te verkrijgen in die ruimten. Dit is ook handig voor mensen waar de verwarming nu niet voldoende is. U gebruikt de panelen dan als bijverwarming.

Traditionele radiatoren verwarmen voornamelijk de lucht, maar infrarood verwarmt direct de objecten in de ruimte. Het nadeel van het gebruik van radiatoren is dat de temperatuur op verschillende hoogtes heel ander is. Zo kan het 18 graden aan de grond zijn en 26 graden aan het plafond om te zorgen voor een aangename warmte op lichaamshoogte. Dit komt door het gebruik van lucht als middel om de ruimte te verwarmen, waarbij warme lucht opstijgt.

Kosten infraroodverwarming: 71,21 kWh per m3 woonruimte x €0,1831 per kWh = €13,04 per m3 woonruimte.

Kosten convectieverwarming: 21,37 m3 gas per m3 woonruimte x €0,5602 per m3 = €11,97 per m3 woonruimte.

Toelichting: de kosten voor convectieverwarming zijn alleen gebaseerd op gasverbruik. Het elektriciteitsverbruik van de Cv-ketel (pomp en ventilator) is niet meegerekend. Onderhouds- en slijtagekosten zijn niet meegerekend. De kosten voor convectieverwarming zijn in praktijk naar schatting 15% hoger. Dit resulteert in €13,76 per m3 woonruimte.