Bereken de besparing op jouw energiekosten
Wil je weten hoeveel je kunt besparen door van het gas af te stappen en over te stappen naar 100% elektrisch verwarmen? Wij kunnen dit voor je uitrekenen!
Wij vragen je alvast de volgend gegevens te verzamelen:
• Hoeveel kamers je wilt gaan verwarmen?
• Wat voor kamers zijn het? Een badkamer bijvoorbeeld heeft voor dezelfde hoeveelheid m³ meer vermogen nodig dan slaapkamer.
• Wat is de inhoud per kamer? Dit is de hoeveelheid in kubieke meters (m³) in de ruimte die je wilt gaan verwarmen. Zorg voor een nauwkeurige meting want een onjuiste cijfers kunnen er toe leiden dat we je een te licht of te zware oplossing adviseren.
• Hoeveel uur per dag wordt de kamer gebruikt? We hoeven dit niet op de minuut te weten, maar afgerond per 2 uur. Dus 2,4,6,8,10,12 of 14 uur.
• Wat is je huidige gasprijs per m³?
• Wat is je huidige elektriciteitsprijs? Dit is het bedrag dat je betaalt per kilowatt uur aan stroom. Je kunt dit navragen bij je elektriciteit leverancier of nakijken op hun website.
Wanneer je al deze gegevens hebt verzameld, neem dan contact op met onze energie specialist Dirk, hij zal nog iets dieper ingaan op de materie en jouw besparing per maand uit kunnen rekenen.
7 tips om je energiekosten verder te verlagen
1. Verbeter de isolatie van het gebouw
Infraroodverwarming is accumulatieve verwarming. Dit betekent dat de warmte wordt opgeslagen in de ruimte aanwezig zijnde objecten zoals meubels, bankstellen, vloerbedekking en mensen. Traditionele CV verwarming verwarmd alleen de lucht en bij slecht geïsoleerde ruimtes is warme lucht als eerste verdwenen, maar ondanks dat de objecten langer hun warmte vasthouden, zal bij slecht geïsoleerde ruimtes deze ook snel hun warmte kwijtraken. Hoe beter de ruimte is geïsoleerd, hoe langer de warmte wordt vastgehouden. Zorg er vooral voor dat jouw ramen goed geïsoleerd zijn, ze verliezen meer energie dan muren. Als jouw raam slecht geïsoleerd is, repareer het of vervang het met glas met een hogere isolatiewaarde. Let wel op voldoende ventilatie, een gebrek aan zuurstof leidt tot allerlei gezondheidskwalen.
2. Juiste montagepositie
Bij infraroodpanelen is het van belang goed na te denken over de plaatsing van het paneel. Infraroodstralen reiken niet verder dan 3,5 tot 4 meter, houd hier dus rekening mee. Plafondmontage is altijd een goede optie omdat bij plafondmontage de oppervlaktetemperatuur van het verwarmingspaneel efficiënter wordt verdeeld. Plaats de infrarood verwarmingspanelen in het midden van het plafond zodat de straling naar alle kanten toe gelijk wordt verdeeld. Tenslotte zijn twee kleinere panelen altijd beter dan één hele grote, wanneer het totale vermogen gelijk is. Dus twee panelen van 500 Watt leveren een betere warmtespreiding op dan één paneel van 1000 Watt.
3. Vermijd obstructie
Zorg ervoor dat wanneer je een infraroodpaneel installeert, de infraroodstralen niet worden geblokkeerd door objecten. Een infraroodverwarmingspaneel is bijvoorbeeld niet geschikt om achter de bank te installeren. Let ook op subtielere objecten die de straling blokkeren zoals plantenbakken, meubels, luidsprekers of stoelen. De straling zal dan het object verwarmen in plaats van de mens. Probeer dus het paneel en alle objecten in de kamer zo te plaatsen dat ze straling zo min mogelijk in de weg zitten. Ook al geven de verwarmde objecten zelf op hun beurt de warmte weer af, het is altijd efficiënter wanneer de straling ongehinderd de mensen in de ruimte bereiken.
4. Een goede systeemgrootte berekenen
Soms klagen eigenaren van infraroodpanelen dat er te weinig warmte wordt geporduceerd en dat het daardoor te koud is in de ruimte. Vaak zijn de panelen op eigen initiatief gekocht of bij een concurrent, zonder gedegen voorcalculatie. Het probleem is in 99% van de gevallen niet dat het infraroodpaneel niet optimaal zou functioneren, maar dat er ergens een fout in de berekening zit. We hebben helaas vaak gezien dat consumenten hebben gekozen voor goedkope Chinese panelen, die beloven met één paneel van 600 Watt een ruimte van 25 m² te verwarmen. Dat is net zo onrealistisch als een elektrische fiets die geschikt zou zijn voor op de snelweg. Wij weten door onze ervaring precies hoeveel vermogen er nodig is om een bepaalde ruimte te verwarmen. Voor de meest secure berekening is het verstandig altijd even met ons contact op te nemen. Er zitten vele valkuilen als de berekening onjuist wordt uitgevoerd. Onze handmatige berekeningen gaan bijvoorbeeld uit van m³ i.p.v. m² wat soms al een stevig verschil kan maken. In de meeste huizen zijn de plafondhoogtes gelijk, maar in monumentale panden of bedrijfsruimtes kan dit sterk afwijken.
5. Een goed besturingssysteem kiezen
Een veel voorkomend probleem waarom infraroodverwarmers te veel energie verbruiken, is het gebruiken van een ondeugdelijk besturingssystemen of zelfs het ontbreken daarvan. Er worden dure infraroodpanelen gekocht, maar bespaart op de thermostaat of deze wordt zelfs helemaal achterwege gelaten. De verwarmingsregeling is het "brein" van het infraroodpaneel met functies zoals de Eco-stand dier er voor zorgt dat de temperatuur constant blijft en zeer efficiënt met het vermogen omgaat. Focus dus niet alleen op het infraroodpaneel bij het kiezen, maar ook op de thermostaat en besturingssysteem.
6. De juiste kamertemperatuur instellen
Doordat infraroodverwarming werkt met straling in plaats van warme lucht, wordt een aangename gevoelstemperatuur veel eerder bereikt dan met convectieverwarming. Als de thermostaat nu bij jou thuis op 21 °C staat met een CV-verwarming en je schakelt over op infrarood, dan adviseren wij te beginnen met 19 °C om te kijken of dat al warm genoeg aanvoelt. Al is de luchttemperatuur dan "maar" 19 °C, de gevoelstemperatuur wordt veel hoger ervaren. Het paneel wordt vanuit de fabriek ingesteld op luchttemperatuur en niet op gevoelstemperatuur. Maar daardoor zal de ingestelde temperatuur in de meeste gevallen veel warmer aanvoelen. Vergeet niet om 's nachts de temperatuur veel lager in te stellen, de mens slaapt beter bij lagere temperaturen en de ruimtes waar niemand zich ('s nachts) bevindt mogen gerust ingesteld worden tussen de 14 en 16°C. Zet de verwarming niet helemaal uit, want het kost meer energie om een ruimte met zéér lage temperatuur op te warmen, dan een ruimte de hele nacht constant te houden op 14 °C en dan op temperatuur te brengen. Onderaan de streep bespaar je zo energie.
7. De WiFi-functie van het besturingssysteem gebruiken
Nogal wat klanten die een met wifi regelbaar infraroodpaneel hebben gekocht, gebruiken nooit de wifi-functie. Dit scheelt op jaarbasis al gauw 10 tot 20%! Hoe kan dit? Doordat vanaf je telefoon de verwarming heel eenvoudig te bedienen is, zal in de praktijk blijken dat je er ook gebruik van maakt. Stel dat je onverhoopt weg moet en je pas in de auto realiseert dat je verwarming nog aan staat? Zonder de app zal je verder geen actie ondernemen, terwijl met de app je met één druk op de knop de temperatuur direct kunt wijzigen. Door alle mogelijkheden en functies zul je ook meer experimenteren en tijdens deze experimenten kun je constant je verbruik in de gaten houden.
Na aanschaf van jouw infraroodpanelen kun je met bovenstaande tips nog meer besparen op je energierekening. Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op, we geven je graag advies.
Verwarmingaktie.nl is toonaangevende leverancier van elektrische verwarming in Nederland