opc_loader

Menu

9 / 10 van 113 reviews

Persoonlijk Advies
Meer dan 20 jaar ervaring
Bereken de besparing
Gratis verzending
Installatie mogelijk
Filters
€ 159
€ 500
doorstroomverwarmer

4 Artikelen

Doorstroomverwarmer

De doorstroomverwarmer is de eerste keuze voor de productie van je warm water wanneer je elektrisch wilt gaan verwarmen. Het functioneren van een doorstroomverwarmer lijkt qua werking het meest op je HR combiketel, daarom wordt het ook wel een elektrische geiser genoemd, alleen is er geen vlam. Dus het is geen elektrische boiler waarin het water opgeslagen en verwarmt, wordt. Nee bij een doorstroomverwarmer krijg je direct warm water als je de kraan opendraait. Dit komt doordat er een schakelaar in de doorstromer zit die direct het elektrische warmte-element in de spiraal inschakelt als je de warm water vraagt. Draai je de kraan dicht wordt de spiraal in de elektrische geiser weer uitgeschakeld. Hierdoor verspeel je geen onnodige energie wat je weer terug ziet in de energiekosten. Je mag daarom een doorstroomverwarmer eigenlijk geen doorstroomboiler noemen terwijl dit vaak gebeurt, maar er wordt geen water opgeslagen.

doorstroomverwarming werking

Zeer hoog rendement

Het rendement bij een doorstroomverwarmer is zeer hoog omdat het water wat door de elektrische geiser stroomt volledig wordt verwarmd door het elektrische element in de spiraal. Hierdoor is het rendement nagenoeg 100%, niet helemaal omdat het water wat achterblijft in de waterleiding tussen de kraan en de doorstroomverwarmer wanneer je de warmwaterkraan dicht draait niet gebruik wordt. Hierdoor is er geen ander product wat meer rendement geeft en meer bespaart op je energie voor het produceren van warm water dan een doorstroomverwarmer. Ook geen warmtepomp, zonneboiler of pellet cv ketel. Deze hebben namelijk allemaal een aparte hygiëne boiler nodig die op een bepaalde temperatuur(>60 graden) ingesteld moet blijven staan om legionella besmettingen te voorkomen. Bij een elektrische geiser is dit niet nodig omdat er geen stilstaand water achterblijft. Je kan deze dus gewoon instellen op de temperatuur die jij prettig vindt voor warm water gebruik, meest gebruikte warm water temperatuur is tussen 37 en 40 graden.

Doorstroomverwarmer overal te plaatsen

Door het kleine formaat van een doorstroomverwarmer in vergelijking met een elektrische boiler kun je deze nagenoeg overal plaatsen. Of het nu vrijstaand is of je bouwt de doorstroomverwarmer in een kast in beide is geen probleem. Een doorstroomboiler wordt namelijk niet warm aan de buitenkant. Belangrijk is wel dat er de normale water aansluitingen aanwezig zijn en een 3 fase elektrische stroomkabel aanwezig is. Als je niet zeker bent van je netwerk aansluiting van 3x 25A zwaar genoeg is, kun je een voorkeur schakelaar (prioriteit schakelaar) laten installeren in de meterkast. Dit houdt in dat wanneer de doorstroomboiler wordt ingeschakeld voor warm water andere elektrische producten, bijvoorbeeld elektrische vloerverwarming of infraroodpanelen worden uitgeschakeld. En weer omgekeerd als de elektrische geiser wordt uitgeschakeld. Dit voorkomt extra belasting op je elektriciteitsnetwerken. Met de standaard aansluiting kun je een doorstroomverwarmer van 18 kW plaatsen en ook die blijft qua afmetingen nog binnen de perken zodat je hem eventueel kunt inbouwen. 

elektrische geiser badkamer

Wanneer kies je voor een elektrische doorstroomverwarmer?

Vaak wordt er voor een elektrische doorstroomverwarmer gekozen als je van het gas af wilt. Met de huidige hoge gas prijzen is het interessant om te kijken naar andere manieren van verwarmen. Je kan dan kiezen uit verschillende mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, pellet cv ketel, zonnepanelen of zonneboiler. Maar weinige denken aan het perfecte alternatief om een HR combi gasketel te vervangen, namelijk een elektrische cv ketel. Deze is ideaal voor het verwarmen van je woning en daarbij kun je dan een elektrische doorstroomverwarmer kiezen om het sanitair tapwater te verwarmen om bijvoorbeeld te douchen. Om normaal te kunnen douchen zoals je gewend bent met je HR combi ketel adviseren we een doorstroomverwarmer van 15 kW. Ook bij andere gasloze verwarmingssystemen zoals een warmtepomp of pellet cv ketel kun je gebruik maken van een elektrische geiser. Je bespaart dan behoorlijk in de ruimte, het is voordeliger qua aanschaf en veel makkelijker en sneller te installeren dan een drinkwaterboiler. Daarnaast is het energiezuiniger in verbruik en is het niet nodig, bijvoorbeeld in de zomer om je warmtepomp te gebruiken als je alleen warm water nodig hebt.

Installatie doorstroomverwarmer

Het installeren van een doorstroomverwarmer is eigenlijk zeer eenvoudig. De meeste benodigde materialen worden standaard meegeleverd. Het beste is om de doorstroomboiler zo dicht mogelijk bij de waterleidingen te plaatsen, zodat er zo min mogelijke lengte van leidingen nodig is. Het deel van de waterleidingen wat je nodig hebt om het aan te sluiten adviseren we om geïsoleerde leidingen te nemen. Hierdoor is er het minste warmte verlies en bespaar je het meeste op je energie rekening. Daarnaast is hè belangrijk dat er voldoende stroom aanwezig is om te zorgen voor warm water. Zoals eerder gemeld is de standaard aansluiting in Nederland 3x 25A, heb je deze niet, dan kun je deze door de netwerkbeheerder laten aanpassen tegen eenmalige kosten van €260,00.

Voordelen van een elektrische doorstroomverwarmer

  • Onderhoudsvrij
  • Makkelijke installatie
  • Direct warm water
  • Zeer compact
  • Energie zuinig

Verwarmingaktie.nl is toonaangevende leverancier van elektrische verwarming in Nederland